به گزارش نبض بورس، به گفته مقامات سابق دولت‌های بایدن و ترامپ، کارشناسان صنعت و افراد نزدیک به کمپین‌ها، تلاش‌های جدیدی برای کاهش جریان تراشه‌های ساده تر چینی، خودروهای هوشمند و سایر واردات به آمریکا، در کنار محدودیت‌های بیشتر در خصوص فروش ابزارهای ساخت تراشه و تراشه‌های هوش مصنوعی بسیار ارزشمند به چین، انجام می‌شود.

هریس، معاون رئیس جمهور دموکرات آمریکا، در تلاش خود برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری گفته است مطمئن خواهد شد که آمریکا و نه چین، در رقابت قرن بیست و یکم پیروز خواهد شد؛ در حالی که ترامپ جمهوریخواه، تعرفه‌های بیشتر را به عنوان راه‌حلی برای مبارزه با پیشرفت تکنولوژیکی چین مطرح کرده است. به طور خلاصه، نبرد برای حفظ پول و فناوری آمریکا در برابر افزایش قابلیت‌های نظامی و هوش مصنوعی چین در زمان هریس یا ترامپ احتمالا تشدید خواهد شد.

پیتر هارل، یک مقام سابق امنیت ملی در دولت بایدن گفت: ما شاهد گشوده شدن جبهه جدیدی در جنگ سرد فناوری میان آمریکا و چین هستیم که بر  داده‌ها، نرم افزارها و دستگاه‌های متصل، متمرکز است.

 آمریکا در ماه گذشته، مقرراتی را برای جلوگیری از واردات خودروهای متصل مجهز به قطعات چینی به آمریکا پیشنهاد کرد، در حالی که قانونی در بهار امسال تصویب شد که تحت آن، اپلیکیشن ویدیوی کوتاه تیک تاک باید تا سال آینده توسط شرکت چینی بایت دنس فروخته شود؛ در غیر این صورت، ممنوع خواهد شد.

هارل گفت: اگر یک شرکت چینی بتواند به دستگاه‌ها دسترسی پیدا کند و به‌روزرسانی‌ها را ارائه کند، نگرانی‌های زیادی وجود دارد. خودروهای متصل و تیک تاک، فقط نوک کوه یخ هستند.

 افراد نزدیک به هر دو دولت می‌گویند: اگر هریس در انتخابات پیروز شود، رویکرد او احتمالا هدفمندتر و هماهنگ تر از ترامپ خواهد بود. هارل گفت: برای مثال، او احتمالا مانند دولت بایدن به همکاری با متحدان خود ادامه خواهد داد تا مانع شود ارتش چین از فناوری آمریکا بهره مند شود.

از سوی دیگر، دولت ترامپ ممکن است سریعتر حرکت کند و تمایل بیشتری برای مجازات متحدان سرکش داشته باشد. جیمیسون گریر، رئیس سابق دفتر رابرت لایتیزر، نماینده تجاری آمریکا در دوره ترامپ اظهار کرد: تصور می‌کنم از دوره اول رئیس‌جمهور ترامپ آموختیم که او به اقدام، تمایل دارد.

نازک نیک اختر، یکی از مقامات وزارت بازرگانی در دوران ترامپ که مشاوران فعلی او را می شناسد، انتظار دارد که دولت ترامپ در مورد سیاست های کنترل صادرات در قبال چین بسیار تهاجمی تر عمل کند. او پیش‌بینی می‌کند لیست سیاه برای هدف قرار دادن شرکت‌های وابسته و شرکای تجاری شرکت‌های فهرست ‌شده گسترش قابل توجهی پیدا کند.

این فهرست، صادرات را به شرکت‌های فهرست ‌شده محدود می‌کند. ترامپ شرکت فناوری هواوی چین را به فهرست تحریم‌ها اضافه کرد.

نیک اختر اظهار کرد: مجوز ارسال فناوری آمریکا به چین نیز به احتمال زیاد رد می‌شود. او گفت اگر دولت ترامپ علاوه بر تراشه‌های چینی، بر واردات محصولات خاصی که حاوی این تراشه‌ها هستند، محدودیت هایی اعمال کند، تعجب نخواهد کرد و انتظار دارد که ترامپ نسبت به متحدانی که از رهبری آمریکا پیروی نمی‌کنند، سختگیرتر از هریس باشد. او گفت: رویکرد ترامپ، بیشتر تنبیهی است.

چین بارها اعلام کرده است که از حقوق و منافع خود دفاع خواهد کرد. این غول آسیایی سال گذشته، در واکنش به اعمال یک سری کنترل‌های صادراتی بر روی تراشه‌ها و تجهیزات ساخت تراشه از سوی واشنگتن، شرکت سازنده تراشه‌های حافظه «میکرون تکنولوژی» آمریکا را هدف قرار داد. آمریکا، در بحبوحه تنش‌های فزاینده، پکن را به مجازات سایر شرکت‌های آمریکایی متهم کرد.

بر اساس گزارش رویترز، چین همچنین سال گذشته با استناد به منافع امنیت ملی، محدودیت‌هایی را برای صادرات فلزات ژرمانیوم و گالیوم اعمال کرد که در تولید تراشه استفاده می‌شوند. در اکتبر سال ۲۰۲۳، چند روز پس از تشدید مقررات آمریکا در مورد صادرات مرتبط با تراشه، چین هم محدودیت‌های جدیدی را برای برخی از محصولات گرافیتی که در باتری‌های خودروهای برقی استفاده می‌شوند، صادر کرد و در ژوئن، قوانین جدیدی را در مورد عناصر خاکی کمیاب که برای تجهیزات نظامی و لوازم الکترونیکی مصرفی حیاتی هستند، معرفی کرد. | خبرگزاری ایسنا


نبض‌بورس