به گزارش نبض بورس، محمد غفوری، کارشناس بازار سرمایه در خصوص ابزار دامنه نوسان به منظور کنترل بازار سرمایه در شرایط تنش‌زا اظهار کرد: درمورد دامنه نوسان و دستکاری‌های صورت گرفته باید گفت که بازارساز بر این تصور بوده است که محدودیت دامنه نوسان موجب کنترل فشار عرضه‌ها در بازار شده و با این کار، تا حدی زهر فروشنده‌ها در بورس گرفته می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: بازار سرمایه ایران برخلاف بازار‌های جهانی از دامنه نوسان برخوردار است که در مواقع تنش‌زا از آن استفاده می‌کند؛ به طوری که با محدودیت در مثبت و منفی بودن سهام تلاش می‌کند بازار را کنترل کند. این در حالی است که بازارساز در چنین مواقع بحرانی می‌تواند با نقدینگی و یا تخصیص خط اعتباری‌های بسیار قوی به کمک بازار بیاید و فقط حرف‌درمانی نکند. 

وعده‌ها برای بورس کارساز نبودند

او تصریح کرد: حقیقت این است که شرایط کنونی بازار سرمایه فارغ از وعده‌هایی است که تاکنون برای کمک به آن داده شده است و بورس با چالش‌های بزرگتری دست و پنجه نرم می‌کند و آن‌ها باعث شده‌اند تا افراد رغبت و انگیزه‌ای برای ورود به بازار سرمایه نداشته باشند. چون بورس کاملاً به حال خود رها شده است و حتی دولت چهاردهم نیز، تا این جای کار نتوانسته است به آن کمک کند. 

محمد غفوری مطرح کرد: شرایط کنونی به شکلی است که در انقباضی‌ترین حالت ممکن بانک مرکزی قرار دارد و مثل گذشته، تأمین مالی از بازار سرمایه انجام می‌شود و پذیره‌نویسی‌های صندوق‌ها نیز کماکان ادامه دارند و از آن‌جایی که فعلاً فرد سرمایه‌گذاری وارد بورس نمی‌شود نقدینگی در بازار سرمایه با مشکلاتی همراه است و هیچ گونه حمایتی از آن نمی‌شود تا حداقل، یک انگیزه کوتاه‌مدت و میان مدت شکل بگیرد. 

وقتی آبِ خوش از گلویِ بورس پایین نمی‌رود

بورس با چه چالش‌هایی روبروست؟

این کارشناس بازار سرمایه گفت: نرخ بالای بهره، سیاست‌های انقباضی، نرخ سود اخزای بالای ۳۰-۳۵ درصد و نرخ سود فری‌ریسک از مهم‌ترین چالش‌هایی هستند که بازار سرمایه با آن‌ها روبروست. این‌ها نشان می‌دهند که بورس ایران در حدود ۴ سال و نیم گذشته، برخلاف بازار کشور‌هایی که با جنگ روبرو هستند در وضعیت خوبی به سر نمی‌برد و رها شده است و تا زمانی که انگیزه‌ای برای ورود سرمایه‌گذار فراهم نشود شاهد نقدینگی نخواهیم بود.
 
محمد غفوری تأکید کرد: سازمان بورس باید علاوه بر محدودیت یا باز کردن دامنه نوسان، درصدد فراهم کردن بستری باشد تا نقدینگی و بسته‌های حمایتی در بازار سرمایه وجود داشته باشند. چون دامنه نوسان صرفاً یک ابزار دست بازارساز است و اگرچه استفاده از آن در شرایط تنش‌زا سیاست خوبی است و بنده مخالف تعطیلی بازار سرمایه در زمان وجود ریسک‌های سیستماتیک و تنش‌ها هستم، ولی اگر در کنار محدودیت دامنه نوسان، هیچ گونه حمایتی از بازار سرمایه صورت نگیرد دقیقاً مثل یک دومینو عمل می‌کند و عرضه‌ها بیشتر می‌شوند و به نوعی، این تلقین در سهامداران به وجود می‌آید که بازارساز فعلاً هیچ‌گونه برنامه‌ای برای بازار سرمایه ندارد و محدودیت دامنه نوسان مثل یک مُسکن در شرایط رکودی خواهد بود و فشار عرضه در بازار به وجود خواهد آمد و این را می‌توان از بازار روز گذشته مشاهده کرد که حتی برگشت دامنه نوسان هم، نتوانست کمک کننده باشد و همچنان، افزایش عرضه‌ها و فروش‌ها را در بازار تجربه می‌کنیم.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: دولت چهاردهم و متولیان بورس باید نرخ بهره را کاهش دهند و گپ نرخ دلار نیما با دلار بازار آزاد را کمتر کرده و قیمت‌گذاری دستوری را لغو کنند و اقداماتی از این دست انجام دهند تا بازار سرمایه به شرایط متعادلی برگردد و نباید فکر کنیم که مشکل بازار صرفاً محدودیت دامنه نوسان و در واقع، کمتر و بیشتر کردن آن است و باید برای سهامداران اقداماتی انجام شود تا بتوانند شرایط خوب بازار را ببینند و کمی از ضرر‌های وارد شده به آن‌ها جبران شود.


نبض‌بورس