به گزارش نبض بورس، سعید سوخته سرایی | این روز‌ها بورس تحت تأثیر ترور اسماعیل هنیه توسط رژیم صهیونیستی در تهران با ریزش‌های جدیدی مواجه شده است. در همین چند سال و حتی چندماه اخیر این برای چندمین بار است که بورس با چنین شوک‌هایی درگیر می‌شود.

سوالی که مطرح می‌شود این است که مدیران بازار سرمایه، کارگزاری‌ها و معامله گران چگونه باید از این تجربه‌ها درس بگیرند تا از چنین ریزش‌هایی در امان باشند یا خیلی سریع از آن عبور کنند.

پیشنهاد اول: استفاده از ظرفیت اختیار فروش‌ها

عمق بخشیدن به بازار اختیار فروش از بهترین راه حل‌ها برای چنین روز‌هایی است. کارگزاری‌ها، بازارگردان‌ها، مدیران شرکت‌ها و مدیران بازار سرمایه با افزایش ارزش معاملات این قرارداد‌ها می‌توانند چنین ریسک‌هایی را مدیریت کنند و حتی نقدینگی بیشتری را جذب بازار، کارگزاری و سهم خود کنند.

وقتی افراد و شرکت‌ها بدانند که با خرید آن سهم و قرارداد اختیار فروش آن می‌توانند دارایی خود را حتی مقابل چنین شوک‌هایی بیمه کنند، سهم بیشتری از دارایی خود را به این بازار و سهم اختصاص خواهند داد.

این کار نیاز به طراحی استراتژی متخصصین این حوزه دارد تا بدون انگیزه سود کردن و با جلوگیری از ضرر کردن، هدفشان تنها افزایش ارزش معاملات باشد، مدیران بازار نیز می‌توانند برای تشویق این گروه‌ها امتیاز‌های خاصی را در نظر بگیرند؛ هرچند کاهش ریسک سرمایه گذاری باعث جذب سرمایه خواهد شد و به خودی خود نفع مالی بلندمدت خواهد داشت.

توضیح تکمیلی یک: این کار از انتشار اوراق تبعی شرکت‌ها بسیار بهتر است.
توضیح تکمیلی دو: اگر این امکان برای صندوق‌های کالایی مثل طلا در سامانه سهام فعال شود فضای بازار با افزایش تنوع کلاس‌های مختلف دارایی و مدیریت ریسک در آن‌ها بسیار جذابتر خواهد شد.

پیشنهاد دوم: افزایش دامنه نوسان و حجم مبنا

در روز‌هایی که دولت با قوانین خلق الساعه بازار را تحت تأثیر قرار می‌دهد یا ریسک جنگ نظامی روی بازار سایه می‌اندازد، تعطیل کردن بازار و کاهش دامنه نوسان از بدترین تصمیمات است، تعطیل نکردن بازار و انجام معاملات با قوانین قبلی نیز باعث ریزش‌های سنگین، صف فروش و غیرجذاب کردن بازار شده است، پس پیشنهاد می‌کنم (مثل برخی از اساتید و صاحبنظران بازار) بازار تعطیل نشود، دامنه نوسان و حجم مبنا افزایش پیدا کند تا هم معامله صورت بگیرد، هم قیمت پایانی تغییر نکند.

پیشنهاد سوم: افزایش تعداد صندوق‌های تضمین اصل دارایی

با افزایش تعداد صندوق‌های تضمین اصل دارایی و معرفی کردن آن‌ها به مردم می‌توان با چنین ریسک‌هایی مقابله کرد و جذابیت بازار را برای عموم بیشتر کرد. امیدوارم این پیشنهاد‌ها در کنار توصیه‌های متخصصین و معلمین بازار باعث رشد آگاهی مردم شود؛ چون بعد از آن است که می‌توان به تغییر نگاه مسئولین امیدوار شد.


نبض‌بورس