به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، «فیلم ۱۰۰ ثانیهای یک ضرورت معاصر است؛ نه صرفاً یک قالب قراردادی». این را حسن حبیبزاده، نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون میگوید؛ کسی که کارگردانی آثار کوتاهی چون «یار مقابل»، «خیرات»، «ثانیهها»، «راننده»، «قرمز»، «تخفیف ویژه» و «جهت» را در کارنامه دارد و در نویسندگی نیز با داستانهای کوتاهی چون «ایستاده بر پاهای گریزان»، «صد درجه سانتیگراد» و «حکایت انگشت و ماشه» شناخته میشود. او همچنین تهیهکننده فیلمهای کوتاه متعددی بوده است و در سال ۱۳۹۹ فیلم کوتاه «اتاق عقد» و در سال ۱۴۰۰ دو اپیزود از سریال یازده قسمتی «تازهوارد» را در باشگاه فیلم سوره جلوی دوربین برده است.
حسن حبیبزاده که سالها تجربه ساخت فیلم کوتاه در قالبهای مختلف را در کارنامه دارد، درباره ضرورت تولید فیلم کوتاه بهویژه در قالب صدثانیهای گفت:«ساخت فیلم کوتاه آن هم در حد صد ثانیه، در دنیای امروز که زمان به سرعت میگذرد و مخاطب فرصت زیادی برای توقف و تأمل ندارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است. در عصر تلفن همراه و پلتفرمهای سریعالمرور، تنها آثاری میتوانند مخاطب را با خود همراه کنند که در کمترین زمان ممکن، بیشترین تأثیر را بگذارند. از این منظر، فیلم کوتاه صدثانیهای به ابزاری مهم برای بیان موثر تبدیل شده است. البته این محدودیت زمانی، بیشتر یک قرارداد اعتباری از سوی جشنواره است؛ ممکن است فیلمی ۹۰ ثانیه یا ۱۱۰ ثانیه باشد، اما مهم، انتقال درست و موثر پیام در زمانی کوتاه است.»
او درباره موضوعاتی که میتوان در این قالب مطرح کرد، گفت: «از نظر موضوعی هیچ محدودیتی وجود ندارد. هر موضوعی را میتوان در این بازه زمانی از زاویهای خاص مطرح کرد. مسئله اساسی، چگونگی پرداخت و ارائه درست آن است. طبیعی است که اگر بخواهیم به یک فرایند پیچیده و زمانبر بپردازیم، صدثانیه کافی نخواهد بود، اما میتوان برشی از آن را نمایش داد. آثاری که حرفی مشخص و نسبتاً واضح دارند، در قالب صدثانیهای بهتر بیان میشوند. البته تنها یک بعد از یک مسئله را میتوان بیان کرد و ادامه آن، به زمان بیشتری نیاز دارد.»
حبیبزاده در ادامه، جشنواره فیلم صد را فرصتی برای فیلمسازان جوان و کشف استعدادهای سینمایی دانست و گفت: «این جشنواره دو ویژگی مهم دارد؛ نخست اینکه به دلیل کوتاه بودن زمان فیلمها، فرایند تولید، سادهتر و کمهزینهتر از سایر قالبهاست، که این خود یک مزیت مهم برای فیلمسازان جوان محسوب میشود. دوم اینکه این قالب، بستری است برای سنجش توانایی بیان سینمایی در مدت زمانی محدود. برخی فیلمسازان ممکن است در این زمان کوتاه نتوانند به خوبی بدرخشند، اما برخی دیگر، استعداد خود را در همین فرصت کوتاه بروز میدهند. این خود یک ارزیابی قابل توجه برای ورود به عرصه حرفهایتر سینماست.»
او همچنین در توصیهای به فیلمسازان جوان برای ساخت یک فیلم ۱۰۰ثانیهای گفت: «مهمترین پیشنهاد من “وحدت تأثیر” است. همانطور که در داستان کوتاه، تمرکز بر یک تأثیر واحد اهمیت دارد، در فیلم کوتاه نیز همین اصل صدق میکند و در ۱۰۰ثانیهایها حتی مهمتر است. وحدت تأثیر یعنی اینکه تمام اجزای فیلم از فیلمنامه تا کارگردانی و تدوین، باید بر بیان یک پیام یا تأثیر متمرکز باشند. هر آنچه که به آن پیام مرتبط نیست یا از آن فاصله دارد، باید حذف شود. این حذف کردنهاست که به فیلم انسجام و تأثیر میدهد. صدثانیه زمان زیادی نیست، بنابراین باید از آن به صورت خالص و هدفمند استفاده کرد.»
در همین راستا، جشنواره فیلم ۱۰۰ نیز با هدف ترویج ایجاز در بیان سینمایی، بستری برای شکوفایی استعدادهای جوان فراهم کرده است. این رویداد سینمایی که به همت سازمان سینمایی سوره برگزار میشود، فرصتی مغتنم برای فیلمسازان داخلی و خارجی بهشمار میآید تا با بهرهگیری از ظرفیت روایت کوتاه، مفاهیمی چون امید، کرامت انسانی و آرمانهای والایی مانند آزادی فلسطین را در قالبی هنرمندانه به تصویر بکشند. چهاردهمین دوره این جشنواره، قرار است در اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با حضور گسترده هنرمندان از ایران و سایر کشورها برگزار شود.
۲۴۵۲۴۵
خبر آنلاین