با توجه به تغییرات ایجاد‌شده ساختار معاملات جهانی و تعرفه‌های بین‌المللی، شبهات و عدم قطعیت درباره شرایط اقتصاد کلان همچنان پابرجاست. علیرغم این شرایط، دارایی‌های سخت عملکرد خوبی از خود نشان دادند؛ طلا به رکورد تاریخی ۳۳,۰۰۰ دلار رسید و بیت کوین در بالای ۸۰ هزار دلار تثبیت شد. در این مقاله با مجله نوبیتکس همراه باشید تا گزارش آنچین هفته ۱۵ام گلسنود را باهم بررسی کنیم.


مسابقه مجله نوبیتکس

خلاصه مطلب

  • در نتیجه تغییر تعرفه‌های بین‌المللی، عدم قطعیت‌ در مورد شرایط اقتصاد کلان همچنان ادامه دارد. این عدم قطعیت منجر به نوسانات شدید در بازار سهام و بازار اوراق قرضه آمریکا شده است.
  • شرایط چالش‌ برانگیز اقتصاد کلان باعث شد که بیت کوین بزرگ‌ترین اصلاح قیمتی خود در چرخه فعلی را تجربه کند. با این حال، این افت قیمت در مقایسه با اصلاحات بیت کوین در چرخه‌های صعودی قبلی نرمال محسوب می‌شود. علاوه بر این، بزرگی دراوداون (افت قیمت نسبت به ATH) بیت کوین در چرخه فعلی در مقایسه با چرخه قبلی کوچک‌تر است و این نشان می‌دهد که در این سایکل، تقاضا در بازار بیت کوین منعطف و ادامه‌دار بوده است.
  • نقدینگی در بازار ارز دیجیتال همچنان در حال کاهش است. این نشان می‌دهد که سرمایه ورودی به این بازار کاهش یافته و رشد بازار استیبل کوین‌ها متوقف شده است.
  • سرمایه‌گذاران بیت کوین به‌شدت تحت فشار هستند و ضرر تحقق‌نیافته آن‌ها به رکورد تاریخی خود رسیده است. البته بخش عمده این ضررها مربوط به سرمایه‌گذاران جدید است و سرمایه‌گذاران بلندمدت همچنان در سود هستند.

فهرست عناوین

عدم قطعیت در اقتصاد کلان‌‍‍‌

به‌دنبال بازسازی‌ها و اصلاحاتی که ترامپ در زمینه تعرفه‌ها و روابط تجاری بین‌المللی انجام داد، عدم قطعیت و بلاتکلیفی فضای اقتصاد کلان را فرا گرفته است. بازار اوراق قرضه آمریکا وثیقه و پایه سیستم مالی آمریکا است و اوراق قرضه ۱۰ساله، معیار نرخ بهره بدون ریسک در نظر گرفته می‌شود.

ثبت نام سریع در نوبیتکسثبت نام سریع در نوبیتکس

یکی از اهداف مهم دولت آمریکا این است که سود اوراق قرضه ۱۰ساله را کاهش دهد. در ماه‌های اول سال ۲۰۲۵ دولت آمریکا تا حدی موفق شد و به‌دنبال فروش گسترده‌ای که در این بازار رخ داد، سود اوراق قرضه ۱۰ساله به ۳.۷٪ کاهش یافت. با این حال این موفقیت بسیار زودگذر بود و در مدت کوتاهی سود اوراق قرضه ۱۰ساله آمریکا دوباره ۴.۵٪ افزایش یافت.

سود اوراق قرضه ۱۰ساله آمریکا

برای ارزیابی روند کلی بازار اوراق قرضه می‌توانیم از شاخص MOVE استفاده کنیم که یکی از شاخص‌های مهم و کاربردی برای اندازه‌گیری نوسانات و استرس بازار اوراق قرضه است. شاخص MOVE از نوسانات ضمنی ۳۰روزه بازار اوراق قرضه آمریکا به دست می‌آید و براساس قیمت‌ معاملات آپشن در سررسیده‌های مختلف تعیین می‌شود.

بر اساس داده‌های این شاخص، نوسانات بازار اوراق قرضه افزایش یافته است و این نشان‌دهنده افزایش شدید ترس و عدم قطعیت در میان سرمایه‌گذاران بازار اوراق قرضه است.

شاخص MOVE – بازار اوراق قرضه

برای ارزیابی نوسانات بازار سهام، می‌توانیم از شاخص VIX استفاده کنیم که نوسانات ۳۰روزه بازار سهام آمریکا را نشان می‌دهد. طبق داده‌های شاخص VIX، نوسانات بازار سهام تقریبا مشابه بازار اوراق قرضه است و مقدار شاخص VIX به سطحی رسیده است که در بحران‌های کووید سال ۲۰۲۰، بحران مالی ۲۰۰۸ و حباب دات کام ۲۰۰۱ دیده شده بود.

نوسانات شدید در وثیقه پایه سیستم مالی آمریکا (بازار اوراق قرضه) به‌دلیل کاهش سرمایه ورودی از سمت سرمایه‌گذاران و کاهش نقدینگی در این بازار است. با توجه به اینکه بازار ارز‌های دیجیتال و بیت کوین نسبت به تغییرات نقدینگی حساس‌اند، به‌سرعت تحت تاثیر این نوسانات قرار می‌گیرند.

شاخص VIX

در بحبوحه این شرایط چالش‌ برانگیز، دارایی‌های سخت از جمله طلا و بیت کوین، عملکرد چشمگیری داشتند. از آنجایی که در بحران‌ها سرمایه‌گذاران از بازارهای پرریسک به بازارهای سنتی و پایدار پناه می‌برند، قیمت طلا به‌شدت رشد کرد و به رکورد تاریخی ۳۳,۰۰۰ دلار رسید. بیت کوین که تا قیمت ۷۵ هزار دلار کاهش یافته بود، در هفته‌های اخیر رشد کرد و در اطراف ۸۵ هزار دلار تثبیت شد.

به‌مرور که جهان خود را با تغییرات ایجادشده در روابط تجاری بین‌المللی وفق خواهد داد، طلا و بیت کوین به‌عنوان دارایی‌های ذخیره ارزش در جهان برجسته خواهند شد. بنابراین می‌توان گفت که عملکرد قوی بیت کوین و طلا در هفته‌های اخیر، سیگنالی از عملکرد این بازارها در آینده است.

انعطاف و پایداری بازار بیت کوین

با اینکه در حال حاضر بیت کوین خود را در محدوده ۸۵ هزار دلار حفظ کرده است، در ماه‌های اخیر نوسانات و دراوداون‌های بزرگی را از رهبر بازار ارزهای دیجیتال شاهد بوده‌ایم. در طی ماه‌های اخیر، قیمت بیت کوین تا ۳۳٪- نسبت به ATH چرخه کاهش یافت و این بزرگ‌ترین دراوداون بیت کوین در چرخه ۲۰۲۳-۲۰۲۵ بود.

با این حال دراوداون اخیر بیت کوین از نظر بزرگی نسبت به اصلاحات چرخه‌های صعودی قبل نرمال محسوب می‌شود. در چرخه‌های قبل، در هنگام بحران‌های اقتصادی مثل اتفاقات هفته گذشته، قیمت بیت کوین بیش از ۵۰٪- سقوط می‌کرد. این نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران فعلی بیت کوین در برابر بحران‌ها صبورتر هستند‌.

درصد اصلاح‌های بیت کوین در تمام بازارهای صعودی قبل

برای بررسی میزان انعطاف (قابلیت بازگشت یا ریکاوری) بازار بیت کوین می‌توانیم دراوداون میانه بیت کوین در تمام چرخه‌های صعودی قبل را اندازه بگیریم:

  • ۲۰۱۱: ٪۲۲-
  • ۲۰۱۱-۲۰۱۳: ٪۱۸-
  • ۲۰۱۵-۲۰۱۸: ٪۱۱-
  • ۲۰۱۸-۲۰۲۱: ٪۱۹-
  • ۲۰۲۲ به بعد: ۷٪-

دراوداون میانه سایکل فعلی بیت کوین در مقایسه با دراوداون‌ چرخه‌های قبل بیت کوین کوچک‌تر است. از سال ۲۰۲۳ به بعد، دراوداون‌های بیت کوین کوچک‌تر و کنترل‌شده‌ هستند. این نشان می‌دهد که تقاضا در بازار بیت کوین منعطف و پایدار است و حتی در بحران‌های مالی، سرمایه‌گذاران تمایل دارند بیت کوین‌های خود را هولد کنند.

میانه دراوداون‌های بیت کوین در بازارهای صعودی قبل

کاهش نقدینگی ادامه دارد

در این بخش این موضوع را بررسی می‌کنیم که عدم قطعیت در اقتصاد کلان چگونه بر نقدینگی بازار بیت کوین اثر می‌گذارد. 

یکی از روش‌های اندازه‌گیری نقدینگی داخلی بازار بیت کوین، استفاده از شاخص ارزش بازار تحقق‌یافته (Realized Cap) است که جمع خالص سرمایه ورودی به بیت کوین را نشان می‌دهد. در حال حاضر ارزش بازار تحقق‌یافته بیت کوین به رکورد تاریخی ۸۷۲ میلیارد دلار رسیده است؛ اما نرخ رشد ارزش بازار تحقق‌یافته بیت کوین فقط ۰.۹٪ در ماه است‌.

جالب است که علی‌رغم شرایط بحرانی بازار، سرمایه ورودی به بازار بیت کوین همچنان مثبت است. با توجه به اینکه نرخ سرمایه جدید ورودی به بازار بیت کوین در حال کاهش است، می‌توان نتیجه گرفت در کوتاه‌مدت سرمایه‌گذاران تمایل چندانی به سرمایه‌گذاری ندارند و فعلا رفتار ریسک‌گریزی بر بازار حاکم است.

شاخص‌های سود و ضرر تحقق‌یافته، زیرمجموعه‌های شاخص ارزش بازار تحقق‌یافته هستند و به ما کمک می‌کنند تا تفاوت قیمت خرید و فروش بیت کوین‌ها را محاسبه کنیم.

  • کوین‌هایی که در قیمت‌های بالاتر از قیمت خرید فروخته می‌شوند، در دسته سود تحقق‌یافته قرار می‌گیرند‌‌.
  • کوین‌هایی که در قیمت‌های پایین‌تر از قیمت خرید خود فروخته می‌شوند، ضرر تحقق‌یافته محسوب می‌شوند.

با اندازه‌گیری سود و ضرر تحقق‌یافته بیت کوین می‌توانیم میزان سیو سود و فروش در ضرر بازار بیت کوین را در تمام چرخه‌های قبل محاسبه کرده و با ارزش بازار رو به رشد آن مقایسه کنیم. برای این منظور، از متغیر جدید شاخص سود و ضرر تحقق‌یافته بیت کوین استفاده می‌کنیم که بر اساس نوسانات تحقق‌یافته ۷روزه این شاخص تنظیم شده است. این شاخص جدید به‌خوبی نشان می‌دهد که با گذر زمان و با بالغ‌شدن بیت کوین در طول عمر ۱۶ساله خود، بازده و نرخ رشد ارزش بازار آن به‌مرور کاهش یافته است.

در حال حاضر فعالیت‌های سیوسود (فروش در سود) و فروش در ضرر تقریبا به تعادل رسیده‌اند و به همین دلیل نرخ سرمایه ورودی به بازار بیت کوین نزدیک به صفر است. می‌توان نتیجه گرفت که در محدوده قیمتی فعلی فعالیت فروش از سمت سرمایه‌گذاران به اشباع رسیده است. بازار بیت کوین در دوره تثبیت به سر می‌برد و در تلاش است تا دوباره به تعادل برسد.

سود و ضرر تحقق‌یافته بر اساس نوسانات ۷روزه

اگر تفاوت سود و ضرر تحقق‌یافته بیت کوین را محاسبه کنیم، شاخص سود/ضرر تحقق‌یافته خالص بیت کوین (Net Realized Profit / Loss) به دست می‌آید. این شاخص جهت جریان سرمایه بازار بیت کوین را مشخص می‌کند (ورودی یا خروجی).

اگر همانند شاخص قبلی، نوسانات ۷روزه را بر شاخص سود/ضرر تحقق‌یافته خالص نیز اعمال کنیم، متغیر جدیدی به دست می‌آید که می‌توانیم آن را با میانه تجمعی بازار بیت کوین مقایسه کرده و مرز بین بازارهای صعودی و نزولی را مشخص کنیم.

  • زمانی که مقدار این شاخص بالای میانه تجمعی است، بازار صعودی است و سرمایه ورودی به بیت کوین مثبت است.
  • زمانی که مقدار این شاخص زیر میانه تجمعی است، بازار نزولی است و سرمایه در حال خارج‌شدن از بازار بیت کوین است.

بازارهای مالی معمولا سرمایه‌گذاران را تا آستانه بالاترین حد ضرر آن‌ها پیش می‌برند و این ضرر و ترس در نقطه عطف بین بازارهای صعودی و نزولی به اوج خود می‌رسد. در حال حاضر، نسخه تنظیم‌شده شاخص سود/ضرر تحقق‌یافته خالص بیت کوین (بر اساس نوسانات ۷روزه) به نزدیکی میانه بلندمدت خود رسیده است و به‌ نوعی مفهوم بازگشت به میانگین (Mean Reversion) را در بازار بیت کوین نشان می‌دهد.

این شاخص تقریبا به میانه خنثی خود رسیده است و این نشان می‌دهد که بازار بیت کوین در یک نقطه تصمیم‌گیری حساس به سر می‌برد و برای تداوم روند قیمت، گاوهای بازار باید در این محدوده قیمتی وارد عمل شوند.

شاخص نسبت سود/ضرر تحقق‌یافته بر اساس نوسانات ۷روزه

استیبل کوین‌های یک کلاس‌ دارایی اساسی و مهم در اکوسیستم ارزهای دیجیتال هستند و به‌عنوان دارایی واسطه برای معامله ارز دیجیتال در صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز استفاده می‌شوند‌. بررسی نقدینگی و ارزش بازار استیبل کوین‌ها اطلاعات مفیدی را درباره نقدینگی کل بازار ارز دیجیتال در اختیار ما قرار می‌دهد.

نرخ رشد عرضه استیبل کوین‌ها همچنان مثبت است؛ اما در هفته‌های اخیر این نرخ کمی کاهش یافته است. با توجه به اینکه تقاضا برای استیبل کوین‌ها کمتر شده است، می‌توان نتیجه گرفت که نقدینگی در کل بازار ارز دیجیتال کاهش یافته است.

تغییرات درصدی ارزش بازار استیبل کوین‌ها

ارزیابی فشار مالی سرمایه‌گذاران

در شرایط بحرانی بازار، ارزیابی حجم ضرر تحقق‌نیافته سرمایه‌گذاران (یا کوین‌هایی که در ضرر نگهداری می‌شوند) اهمیت زیادی دارد.

اگر نمودار ارزش بازار تحقق‌یافته عرضه در ضرر بیت کوین را بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که در زمان سقوط بیت کوین به قیمت ۷۵ هزار دلار، عرضه در ضرر بیت کوین به رکورد تاریخی ۴۱۰ میلیارد دلار رسیده بود. اگر جمع کل ضرر تحقق‌‌نیافته سرمایه‌گذاران را نیز بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که بسیاری از سرمایه‌گذاران تقریبا ۲۳.۶٪- در ضرر هستند.

از نظر حجم، ارزش بازار تحقق‌یافته عرضه در ضرر بیت کوین در مقایسه با فشار فروش می ۲۰۲۱ و بازار نزولی ۲۰۲۲ بزرگ‌تر است. اما باید توجه کرد که در آن برهه‌ها، قیمت بیت کوین نسبت به ATH چرخه به ترتیب ۶۱.۸٪- و ۷۸.۶٪- اصلاح شده بود.

علی‌رغم اینکه ارزش بازار تحقق‌یافته عرضه در ضرر بیت کوین نسبت به قبل بزرگ‌تر است، سرمایه‌گذاران بیت کوین در مقایسه با بازارهای نزولی قبل شرایط بهتری دارند.

ارزش بازار تحقق‌یافته بر اساس سود و ضرر سرمایه‌گذاران

با اینکه ارزش بازار تحقق‌یافته عرضه در ضرر بیت کوین به ATH جدید رسیده است، درصد عرضه نگهداری‌شده در سود همچنان بالاست و تقریبا ۷۵٪ است. این نشان می‌دهد که بخش زیادی از عرضه در ضرر بیت کوین متعلق به سرمایه‌گذاران و خریداران جدید است.

جالب است که درصد عرضه در سود بیت کوین به میانه بلندمدت خود نزدیک می‌شود. با توجه به تاریخچه بیت کوین، این سطح یک سطح حمایتی بسیار مهم است و مرز بین بازار صعودی و نزولی بیت کوین محسوب می‌شود؛ چون در صورت شکست این سطح، حجم بسیار زیادی از عرضه بیت کوین وارد ضرر می‌شود.

  • در بازارهای صعودی، عرضه در سود معمولا بالاتر میانه بلندمدت است و میانه به‌‌عنوان حمایت روند صعودی عمل می‌کند.
  • در بازارهای صعودی، عرضه در سود معمولا زیر میانه بلندمدت است و چون قادر به شکست و عبور از میانه (مقاومت) نیست، چندین بار برگشت می‌خورد. این برگشت‌ها نشان‌دهنده کاهش سودآوری سرمایه‌گذاران است.

همانند شاخص سود/ضرر تحقق‌یافته خالص بیت کوین، اگر اسیلاتور عرضه در سود در میانه بلندمدت خود حمایت شود و دوباره رشد کند، این نشان مثبتی برای بازار بیت کوین خواهد بود.

اسیلاتور درصد عرضه در سود بیت کوین

با توجه به کاهش نقدینگی در بازار ارز دیجیتال، احتمال افزایش ضرر تحقق‌نیافته در بازار بیت کوین وجود دارد. برای محاسبه دقیق تغییرات عرضه تحقق‌نیافته بیت کوین در هر اصلاح قیمتی، از شاخص جدیدی به نام ضرر تحقق‌نیافته بر اساس درصد دراوداون (Unrealized Loss Per Percent Drawdown) استفاده می‌کنیم. این شاخص ضرر تحقق‌نیافته سرمایه‌گذاران را نسبت به درصد دراوداون‌های بیت کوین نشان می‌دهد.

اگر این شاخص را صرفا برای دسته سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت بررسی کنیم، متوجه می‌شویم که ضرر تحقق‌نیافته این دسته از سرمایه‌گذاران تقریبا به سطوحی رسیده است که در بازارهای نزولی قبلی بیت کوین مشاهده شده بود.

ضرر تحقق‌نیافته به‌صورت درصدی

با این حال، ضرر تحقق‌نیافته فعلی بازار عمدتا مربوط به سرمایه‌گذاران جدید بیت کوین است و سرمایه‌گذاران بلندمدت بیت کوین همچنان در سود هستند. البته همانطور که در تحلیل آنچین هفته اول فروردین به آن اشاره کردیم، به‌مرور سرمایه‌گذاران جدید به سرمایه‌گذاران بلندمدت تبدیل خواهند شد و احتمالا ضرر تحقق‌نیافته در میان سرمایه‌گذاران بلندمدت افزایش خواهد یافت.

طبق تاریخچه بیت کوین، افزایش ضرر تحقق‌نیافته در میان سرمایه‌گذاران بلندمدت (پس از ATH) تاییدی بر آغاز روند نزولی است. اما هنوز شواهد قطعی برای تایید این مسئله وجود ندارد و نمی‌توان نتیجه گرفت که بیت کوین وارد روند نزولی شده است.

ضرر تحقق‌نیافته هولدرهای کوتاه‌مدت و بلندمدت به‌صورت درصدی

جمع‌بندی

عدم قطعیت در اقتصاد کلان همچنان ادامه دارد و تغییرات ایجاد شده در ساختار تجارت‌های بین‌المللی منجر به نوسانات شدید در بازارهای سهام و اوراق قرضه آمریکا شده است. در این میان، طلا و بیت کوین عملکرد چشم‌گیری داشتند و به‌خوبی در برابر این بحران مقاومت کردند. با توجه به اینکه سیستم مالی جهان در آستانه ورود به یک عصر جدید است، عملکرد چشمگیر طلا و بیت کوین در بحران مالی اخیر سیگنال مثبتی برای آینده این دو دارایی محسوب می‌شود.

علی‌رغم اینکه بیت کوین در بحران مالی اخیر منعطف و پایدار بوده است، از نوسانات شدید در امان نماند و بزرگ‌ترین دراوداون یا اصلاح قیمتی خود در چرخه ۲۰۲۳-۲۰۲۵ را تجربه کرد. این نوسانات شدید سرمایه‌گذاران جدید بیت کوین را تحت‌تاثیر قرار داد و بخش زیادی از دارایی‌های این سرمایه‌گذاران را وارد ضرر کرد. با این حال، بیت کوین در چرخه‌های قبلی مثل بازارهای نزولی ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ اصلاحات شدیدتری را تجربه کرده است و وضعیت سرمایه‌گذاران نسبت به آن دوره‌ها بهتر است. از طرف دیگر سرمایه‌گذاران بلندمدت و بالغ‌ بیت کوین که در برابر فشارهای مالی صبورتر هستند، همچنان در سود به‌ سر می‌برند.

شروع معامله‌گری در نوبیتکسشروع معامله‌گری در نوبیتکس


نوبیتکس