شهیر محمّدنیا، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با نبض بورس مطرح کرد؛
به گزارش نبض بورس، شهیر محمدنیا، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه درمورد تأثیر انتصاب رئیس جدید سازمان بورس بر بازار سرمایه بیان کرد: تمامی فعالان و ذینفعان بازار سرمایه بعد از چند روز انتظار، شاهد منصوب شدن رئیس جدید سازمان بورس بودند.
آیا اعتماد از دست رفته به بازار سرمایه برمیگردد؟
او تصریح کرد: پیش از این انتصاب، انتظار داشتیم و در این خصوص هم، اظهاراتی مطرح شد که بدون شک، انتخاب یک شخصیت با صلاحیت علمی بالا و اشراف کامل به ارکان مختلف بازار سرمایه و از همه مهمتر، فردی که سابقه اجرایی قابل دفاع و کاراکتر پراگماتیک داشته باشد، میتواند سیگنال قدرتمند مثبتی به بدنه بازار سرمایه صادر کند و شاید حتی باعث شود تا اصلیترین سرمایه از دست رفته بازار سرمایه که همان اعتماد است پایهریزی شود. البته بنده به شخصه، شناخت چندانی از سوابق و سطح دانش آقای حجتالله صیدی در حوزه بازار سرمایه ندارم و در این زمینه قادر به اظهار نظر صحیح و درستی نیستم و اگر ایشان دارای ویژگیهای ذکر شده باشند حتماً خبر مسرتبخشی برای بورس خواهد بود.
این تحلیلگر بازار سرمایه گفت: با توجه به ساختار ناصحیح شورای عالی بورس از نظر ترکیببندی و وابستگی مشهود به دولت، در نهایت شاهد یک انتخاب دولتی بودیم و طبیعتاً نداشتن استقلال و وابستگی عوارض خود را خواهند داشت؛ چراکه متأسفانه، اینگونه وابستگیهای ناصواب در اقتصاد ما کم نیستند؛ از بانک مرکزی گرفته تا حتی صنایع بزرگی مثل خودرو که با وجود سهم حداقلی دولت در آنها، اما در رأس سیاستگذاری کلان قرار میگیرد.
در این جبر فعلی، انتخاب فردی که شهامت لازم برای ایفای حقوق تمام ذینفعان را داشته باشد و در تقابلها طرف حق را بگیرد، میتواند اثرات بسیار خوبی برای بازار سرمایه داشته باشد.
آیا صیدی ناجی بورس خواهد شد؟
شهیر محمّدنیا تأکید کرد: این که از یک رئیس جدید به عنوان ناجی بازار و حل کننده مشکلات اساسی بازار سرمایه یاد شود دور از واقعیت است. زیرا مشکلات بازار دارای طیفهای مختلفی است که تنها بخش کمی از آنها در حیطه وظایف و اثرگذاری مدیریتی رئیس سازمان است. اما این بدان معنی نیست که حضور فردی شایسته در رأس سازمان بیاثر است. چون نه تنها از جنبههای رگولاتوری و توسعه بازار، دست رئیس سازمان بورس خیلی باز است و میتواند با اقدامات بسیار متنوعی موجب ارتقاء و پیشرفت بازار شود بلکه از نظر مباحث نظارتی و شفافیت و افزودن ابزارهای مالی جدید و با کیفیت نیز، میتواند موثر واقع شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: متأسفانه، نقدی که در دوران مدیریت قبل وارد بود افزودن طیف وسیعی از ابزارهایی بود که از کیفیت لازم برخوردار نبودند و حتی از جهاتی منجر به لطمه به بازار شدند. بهعنوان مثال؛ صندوقهای اهرمی در بازار بورس ایران که اساساً در معرض ریسکهای متنوعی هستند اقدام خوبی نبوده و افزودن اهرم و استقبال افراد غیر حرفهای از اهرمیها به ریسکهای بازار افزوده است و درواقع، در خیلی از هج باندهای مطرح جهان کار کردن در این قبیل فعالیتهای ریسکی دارای محدودیتهای خاصی هستند و در برخی از آنها، افراد عادی اجازه فعالیت در این حوزهها را ندارند.
شهیر محمّدنیا ادامه داد: انتظار است به جای توسعه کمی ابزارهای بازار توسط رئیس جدید به کیفیسازی آنها اهمیت بیشتری داده شود و از آنجایی که استفاده از فایننشیال تکنولوژی و ابزارهای مدرن مالی در بازار سرمایه ایران در وضعیت ناامید کنندهای قرار دارد، امیدوار هستیم که مدیریت جدید در توسعه این بخشها نیز بسیار تأثیرگذار باشد؛ بنابراین رئیس جدید سازمان باید در حوزههای دیگری که اثرگذاری پایینتری دارند از یک روحیه مدیریتی فعال و جنگجویانه برخوردار باشد؛ نه یک روحیه منفعالانه و سازشگر.
او خاطرنشان کرد: بدون شک، فعالیت زیاد و تلاش و تعامل با سایر بخشهای اقتصاد کشور مانند بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و … میتواند امتیازهای حداقلی را برای بازار سرمایه بدنبال داشته باشد.
حال باید ببینیم که آیا جناب آقای صیدی انتخاب درستی برای بازار سرمایه خواهند بود یا خیر؟ چون این حقیقتی است که فقط گذر زمان و تاریخ میتواند آن را روشن کند و البته باید ببینیم که شعارهای زیبای وزیر اقتصاد مبنی بر کم کردن دخالتهای دولتی، واقعیت عینی به خود میگیرند که اگر این مهم محقق شود بسیاری از مشکلات اقتصاد کشور و بدنبال آن، بازار سرمایه به عنوان تبسنج این بازار حلشدنی خواهند بود.
نبضبورس