به گزارش نبض بورس، مهدی ساسانی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در مورد روند بورس به نبض بورس گفت: در جلسه آخر شورای عالی بورس که به ریاست وزیر اقتصاد دولت قبلی برگزار شد تصمیماتی اتخاذ شد که بتوانند شرایط بازار سرمایه را از آنچه که در ماههای گذشته شاهد بودیم جدا کنند و در واقع، شرایط بهتری را برای آن رقم بزنند. طبیعتاً تا اجرای این دستورات یا بهتر بگویم برخی از این دستورات، نیاز بود که بانک مرکزی مجوز صادر کند و بالاخره، این مجوز صادر شد و بانکها توانستند برخی از منابع خود را در قالب صندوق توسعه به بازار سرمایه تزریق کنند. از طرفی، کاهش دامنه نوسان به ۲ درصد باعث شده بود که عمق تابلوی معاملات کم شود و این باعث میشد با کمی تزریق نقدینگی، سهمها به سمت صف خرید بروند و از طرفی، حجم مبنای بالای این نمادها باعث میشد نبود عرضهی کافی قیمتهای پایانی را زیاد بالا نبرد و شاهد انباشت تقاضا روی تابلوی معاملات باشیم و هفته اول شهریور ماه سبزپوش باشد؛ سبزپوشی که اگرچه باعث جبران زیان سهامداران در ماههای گذشته نشده، اما حداقل، توانسته است روحیهای در وجود آنها برای امید به آینده ایجاد کند.
-
برای مشاهده جدیدترین اخبار بورس ایران فیلترشکن را روشن کنید و اینجا کلیک کنید.
نرخ بهره بانکی کاهش می یابد؟
این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: صحبتهای اخیر آقای همتی به عنوان وزیر اقتصاد دولت چهاردهم حاکی از کاهش نرخ سود بانکی و افزایش نرخ ارز نیمایی بود. زیرا طبیعتاً نرخ سود بانکی که توسط آقای فرزین به یکباره، ۵۰ درصد افزایش پیدا کرد باعث شد تا نرخ تأمین مالی برای شرکتها افزایش پیدا کند و در مواقعی، شاهد بودیم که نرخ اخزاها که همان اوراق دولتی هستند حتی به ۳۶ درصد نیز رسیده بود که کمکم با شیب ملایم، این عدد فعلاً به زیر ۳۰ درصد رسیده است. اما در بخشنامهای که برای صندوقهای درآمد ثابت تصویب شده مقرر شده بود تا پایان شهریور ماه، این صندوقها حدنصاب خودشان در سپردههای بانکی را کاهش دهند و در طرف مقابل، حدنصاب سرمایهگذاری آنها در اوراق دولتی از ۲۰ به ۲۵ درصد افزایش دهند؛ بنابراین اگر این مصوبه با جدیت پیگیری شود طبیعتاً باید شاهد افزایش تقاضای صندوقهای درآمد ثابت در اوراق دولتی باشیم و وقتی در این اوراق، تقاضا افزایش پیدا میکند نرخ بهره موثر کاهشی میشود و همین موضوع میتواند باعث شود تا نرخ بهره با شیب ملایمی، باز هم پایینتر بیاید و این همان اقدامی بود که آقای همتی به آن اشاره کرد که باید نرخ سود بانکی یا نرخ بهره کاهش پیدا کند و این موضوع میتواند برای بازار سرمایه پیامد خوبی به همراه داشته باشد.
بورس صعودی می شود؟
مهدی ساسانی تأکید کرد: وزیر اقتصاد دولت چهاردهم اعلام کرد ما نباید شاهد نرخ دلار چند نرخی باشیم؛ چیزی که الان در اقتصاد میبینیم تا جایی که دلار با اسامی و نرخهای مختلف داریم و اگر نرخ ارز نیمایی؛ همان دلاری که شرکتهای صادراتمحور مجبور هستند دلار خود را به آن نرخ تبدیل به ریال کنند به سمت نرخ بازار آزاد نزدیک شود که افراد عادی به داد و ستد آن میپردازند این میتواند برای شرکتهای ما یک خبر خوب باشد. زیرا اگرچه مدتها بود که نرخ دلار نیمایی در محدودهی ۴۰ هزار تومان قرار داشت، ولی نرخ بازار آزاد در محدودهی ۶۰ هزار تومان بود و این فاصلهی ۵۰ درصدی باعث ایجاد یک رانت برای افرادی شد که میتوانستند به نرخ دلار نیمایی دسترسی داشته باشند و از آن برای مقاصد شخصی خود استفاده کنند. در نتیجه، با کم شدن این فاصله که الان به محدوده ۴۵ هزار تومان رسیده است و انتظار میرود نه تنها این فاصله باز هم کمتر شده بلکه رانت ایجاد شده نیز، کمتر شود و از طرفی، سود شرکتهای صادراتمحور ما افزایش پیدا کند و در کنار آن، انگیزه آنها برای صادرات و ارزآوری بیشتر برای کشور افزایش پیدا کند؛ بنابراین وقتی نگاه میکنیم، میبینیم سلسله اتفاقاتی هستند که میتوانند با یک تصمیمگیری صحیح و به موقع، هم به صنایع کمک کنند و هم این که محرکی برای بازار سرمایه شوند.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: اگرچه هفته اول شهریورماه، هفته خوبی برای بازار سرمایه تلقی شد، ولی انتظار میرود با بازگشت ثبات و اطمینان به بازار سرمایه و اقدامات مناسب کابینههایی که تصمیمات آنها در آینده به بازار سرمایه ارتباط مستقیم دارد شاهد بهتر شدن بازار سرمایه در ماههای آینده باشیم.
ساسانی خاطرنشان کرد: از آنجایی که اهالی بازار سرمایه خاطرات خوبی در سالهای ۹۷ تا ۹۹ با ریاست آقای همتی در حوزه بانک مرکزی داشتهاند، ان شاءالله حضور ایشان در وزارت اقتصاد بتواند دوباره، روزهای خوب را برای اهالی بازار سرمایه تداعی کند و بتوانند بخشی از ضررهایی که در سالهای گذشته؛ یعنی از سال ۹۹ تا ۱۴۰۳ به آنها تحمیل شده است و عقبماندگی خود نسبت به بازارهای دیگر را جبران کنند.
نبضبورس