محمدصادق میرزایی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با نبض بورس پاسخ داد:
به گزارش نبض بورس، محمدصادق میرزایی، کارشناس بازار سرمایه درمورد سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت بیان کرد: صندوقهای درآمد ثابت نوعی از سرمایهگذاری غیرمستقیم با حداقل ریسک هستند که بازدهی تقریباً ثابتی را به سرمایهگذار ارائه میدهند و بیش از ۸۰ درصد داراییهای صندوقهای درآمد ثابت از اوراق با درآمد ثابت و اوراق مشارکت و سپردههای بانکی است. اما پرسش این است که آیا صندوقهای درآمد ثابت مناسب سرمایهگذاری بلندمدت هستند یا خیر؟ در پاسخ باید گفت که صندوقهای درآمد ثابت مناسب سرمایهگذاری بلندمدت نیستند به ویژه، زمانی که نرخ بهرهی حقیقی منفی و نرخ تورم بالاتر از نرخ سودی است که صندوقهای درآمد ثابت خلق میکنند. چون در این حالت باعث میشوند سرمایهگذار قدرت خرید خود را در بلند مدت ازدست دهد.
کاربرد صندوق های درآمد ثابت چیست؟
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به کاربرد صندوقهای درآمد ثابت گفت: کاربرد صندوقهای درآمد ثابت به این جهت است که ما به عنوان ایستگاه موقت پول خود در زمانی که بازارها در رکود شدیدی هستند از آنها استفاده کنیم و از آنجایی که سیاستهای انقباضی بانک مرکزی و سیاستهای پولی و مالی که همراه با همکاری بانک مرکزی و دولت شکل میگیرند در جهت کنترل تورم و راکد شدن بازارهاست معمولاً صندوقهای درآمد ثابت میتوانند کمک کنند تا مردم برای مدتی، پول خود را در این صندوقها قرار دهند.
میرزایی در پاسخ به این پرسش که برای استفاده از صندوقهای درآمد ثابت باید چه متغیرهایی درنظر گرفته شوند، تأکید کرد: صندوقهای درآمد ثابت مطرح در بازار، بازدهی نزدیک به هم را دارند و به همین دلیل، اگر میخواهیم بازدهی را در صندوق نگاه کنیم حتماً باید بازدهی NAV را نگاه کنیم چراکه اگر رشد NAV صندوقها بالا باشد و بازارگردانی با کیفیتی داشته باشند منجر به این میشوند که بازدهی خوبی خلق کنند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: ما صندوقهای درآمد ثابت مختلفی را داریم که برخی از آنها میتوانند تا ۵ درصد از پرتفوی خود و گاهی بیشتر را به سهام اختصاص دهند، ولی برخی دیگر، همین مقدار را اختصاص نمیدهند و شاید یک درصد را به سهام اختصاص دهند که این نوع صندوقها کمریسکتر هستند.
میرزایی تصریح کرد: مورد دیگری از صندوقهای درآمد ثابت، آن دسته هستند که افراد هر روز خریداری میکنند و قیمت NAV آنها و واحدها رشد میکنند و هر زمانی که بخواهند، میتوانند پول خود را نقد کنند. اما برخی دیگر از صندوقهای درآمد ثابت، سود ماهانه دارند و سود را در تاریخی از ماه واریز میکنند.
ویژگیهای صندوق های درآمد ثابت چیست؟
مسئله دیگری که وجود دارد این است که صندوقهای درآمد ثابت؛ هم معاف از مالیات هستند و کارمزد پایینی دارند و هم این که نرخ شکست ندارند و اینها میتوانند مزایای صندوقهای درآمد ثابت باشند، ولی مطلب مهمتری که وجود دارد این است که صندوقهای درآمد ثابت از سپردههای بانکی بهتر هستند به جز موردی که سپردههای قرضالحسنه بانکی امکان گرفتن وام دارند. اما این مسئله درمورد صندوقهای درآمد ثابت وجود ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که کدام صندوق درآمد ثابت را انتخاب کنیم که بازدهی خوبی داشته باشد؟، ادامه داد: در انتخاب صندوق درآمد ثابت باید دقت کرد که رشد NAV متناسب با سایر صندوقها باشد و معیار بازار باشد. علاوه بر این، نوسانات قیمتی پایین باشند که اگر نمودار قیمتی صندوق را در محور قیمت و زمان که به نوعی، نمودار تکنیکال است را بررسی کنیم، ببینیم که سایهها بسیار کم و کندلها با بدنهی بسیار کوچک و بدون سایه هستند و هرقدر این کندلهای کوچک و بدون سایه بیشتر و درواقع، تعداد سایهها کمتر باشند بدین معناست که صندوق درآمد ثابت، کیفیت بازارگردانی بالاتری دارد و وظیفه بازارگردان این است که صندوق، حباب مثبت و منفی نگیرد و براحتی نقد شود و قدرت نقدشوندگی بالایی داشته باشد و نوسانات قیمتی نامتعارف نداشته باشد و ارزش معاملات صندوق بالا باشد تا بتوانیم براحتی به این صندوق وارد و خارج شویم.
میرزایی ادامه داد: مسئله بعدی که در صندوقهای درآمد ثابت وجود دارد ذخیره سود است. زیرا برخی از صندوقهایی که ذخیره سود بالایی دارند بعد از بازگشایی بازار و یا قبل از بازگشایی، سود خوبی ارائه میدهند تا جایی که سود روزهای تعطیل را نیز محاسبه میکنند؛ بنابراین صندوقی که میزان ذخیره سود بالاتری داشته باشد، میتواند سود بهتری را به افراد ارائه دهد و در بلندمدت هم، سود بهتری خلق کند.
افراد برای بدست آوردن ذخیره سود صندوقها کافی است به سایت صندوق مراجعه کنند و NAV آماری صندوق را منهای NAV ابطال کرده و عدد حاصل را تقسیم بر NAV آماری صندوق کنند و عدد بدست آمده را ضرب در ۱۰۰ کنند تا میزان ذخیره سود صندوق را بدست آورند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: از صندوقهای درآمد ثابت خوب بازار سرمایه که در این مدت، نظرات مختلفی را به خود جلب کردند، میتوان به صندوق افران، کارا، اعتماد، کامیاب، پاداش، لبخند و سپر اشاره کرد.
نبضبورس