سید محمّدرضا اعلمی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با نبض بورس پاسخ داد؛
به گزارش نبض بورس، سید محمّدرضا اعلمی، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص محدود شدن دامنه نوسان به عنوان اقدامی به منظور جلوگیری از هرچه بیشتر بورس گفت: پس از این که اسماعیل هنیه، فرمانده مقاومت، در تهران به شهادت رسید اولین اقدامی که از سوی محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور انجام شد این بود که دستور تزریق منابع صندوق توسعه ملی و شبکه بانکی به بازار سهام را صادر کرد تا نگرانی سهامداران برطرف شود و در حقیقت، به این خاطر بود که از بازار سهام دفاع کند؛ و این اقدام برای این بود تا از بازار سهام دفاع کند.
این خبر با دو بُعد همراه بود. اول، خبردرمانی و دیگری، جلوگیری از ریزش بازار سرمایه از طریق تزریق منابع. اما پرواضح است که این اقدام به هیچ عنوان کامل نیست چراکه در شرایط فعلی، تزریق کردن پول به بازار سرمایه چیزی جز هدر رفتن منابع را به همراه ندارد.
این تحلیلگر بازار سرمایه تأکید کرد: موضوع دیگری که بعد از اقدام معاون اول رئیسجمهور دولت چهاردهم باید به آن اشاره کرد که مسئولان سازمان بورس در دو روز کاری چهارشنبه ۱۰ امردادماه و همینطور، شنبه ۱۳ امردادماه واکنشی به ریزشها نشان ندادند و در روزه سکوت فرو رفتند که همین امر باعث شد شاهد رفتار هیجانی از سوی معاملهگران و بدنبال آن، منفی شدن بازار سرمایه و به وجود آمدن صفهای فروش و عرضههای سنگین باشیم. این در حالی است که وقتی حوادثی مثل جنگ، ترور و مواردی از این دست رخ میدهند بدون شک، افراد نمیتوانند آنگونه که باید تصمیمگیری منطقی و عقلانی داشته باشند و به همین دلیل، به صورت احساسی عمل میکنند.
اعلمی با مبهم خواندن شرایط پیشرو و آینده کشور تصریح کرد: ابهامات در آینده کشور به حدی است که نمیدانیم قرار است چه اتفاقهایی در انتظار کشور و اقتصاد آن باشد؛ بنابراین مسئولان مربوطه باید در رابطه با اتفاقها و آینده کشور برای مردم شفافسازی کرده و با آنها صحبت کنند تا در این شرایط، جوّ آرامی در جامعه حاکم شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه اظهار کرد: در این شرایط، سازمان بورس موظف است به این پرسشها پاسخ دهد که چرا وقتی اتفاقهایی مثل ترور شخصیت بلندپایهای در کشور رخ میدهد و این مسئله با واکنش احساسی سرمایهگذاران و معاملهگران روبرو میشود از ابزارهای قانونی که قانون در اختیارش قرار داده است استفاده نمیکند؟
به عنوان مثال؛ به شهادت اسماعیل هنیه، حداقل کاری که سازمان بورس میتوانست انجام دهد تعطیلی ۳روزه بورس بود تا کمی از التهابات موجود در جامعه و بازار سرمایه کاسته شود و پس از آن، معاملهگران در جوّ آرامتری به معاملات خود بپردازند. این در حالی است که سازمان بورس چنین اقدامی را انجام نداد.
این تحلیلگر بازار سرمایه ضمن انتقاد از تأخیر در محدود کردن دامنه نوسان ادامه داد: با توجه به اینکه قبلاً سازمان بورس با بروز اتفاقی درصدد محدود کردن دامنه نوسان برآمده، پرسش این است که چرا این کار را با تأخیر انجام داد و در چند روز گذشته که سرمایههای بسیاری از سهامداران پودر شد برای این کار اقدامی انجام نداد؟
بنده بر این باور هستم که مسئولان سازمان بورس باید در رابطه با این موضوع هم، شفافسازی کنند و درمورد علت آن توضیح دهند. زیرا عملاً در دو روز چهارشنبه ۱۰ امردادماه و روز شنبه ۱۳ امردادماه، یک بیتصمیمی را از سوی سازمان بورس مشاهده کردیم که توقع میرود مسئولان آن درمورد این مسئله پاسخ دهند.
اعلمی تأکید کرد: محدود کردن دامنه نوسان به این معناست که بازار سرمایه تعطیل نیست، ولی نقدشوندگی آن کم است و درواقع، شاهد قفل شدن بازار سرمایه هستیم که این تصمیم سازمان بورس نیز، تبعات خاص خود را دارد. زیرا موارد ذیل دامنه نوسان مثل خاصیت مغناطیسی آن باعث ایجاد صف در بازار سرمایه میشود و مورد دیگر هم، سرایتپذیری دامنه نوسان است که این مسئله باعث میشود صف امروز به فردا منتقل شود.
اعلمی یادآور شد: شاید مسئولان سازمان بورس میخواهند با کم کردن دامنه نوسان و تزریق پول به بازار، صفهای خرید را به وجود آورند و بازار سرمایه را به صورت دستوری در دست بگیرند. اما بهترین روش این است که آنها به جای محدود کردن دامنه نوسان و تزریق پول، حجم مبنا را افزایش دهند تا با فروشهای انجام شده، قیمتها براحتی پایین نیایند و با گذشت زمان، رفتهرفته بازار سرمایه به روند اصلی خود برگردد.
نبضبورس